Inscrie-te

Curs Parenting – Programul de educatie parentala Cercul Sigurantei

Acest program de educatie parentala a fost dezvoltat pe baza experientei in munca cu generatii de parinti si copii de catre Kent Hoffman, Glen Cooper si Bert Powell, trei psihologi clinicieni recunoscuti la nivel international. Ei au reusit sa traduca intr-un limbaj accesibil si in imagini, rezultatele cercetarilor din domeniul atasamentului.

Pe parcursul a 8 intalniri programul propune o abordare a relatiei parinte-copil care inlatura obstacolele si deschide calea spre manifestarea sensibilitatii noastre innascute de a vedea si a raspunde nevoilor emotionale ale copiilor.

Programul se adreseaza parintilor care au copii intre 0 si 6 ani. Numarul de participanti intr- o grupa este de 8 persoane.

Grupul de parinti va functiona ca un spatiu de siguranta  in care acestia vor fi sustinuti sa reflecteze asupra propriei experiente ca parinti si sa inteleaga nevoile care stau in spatele comportamentul copiilor.

In cadrul celor 8 intalniri, se vor viziona filmulete in care parintii vor fi antrenati pentru a detecta semnalele subtile pe care atat copiii, cat si ei, le transmit prin comportament. De asemenea, prin diferite exercitii de reflectare empatica, parintii vor putea identifica atat zonele de comfort emotional, dar si posibilele puncte de vulnerabilitate in relatia cu proprii copii. Acest nou mod de a privi lucrurile va putea functiona ca o ”harta” care ii va ghida atat in intelegerea copiilor cat si a propriei persoane si va deschide calea spre noi moduri de a fi in relatie cu copiii.

Acest program va ofera, pe parcursul a 8 intalniri saptamanale, sprijinul necesar pentru a descoperi pasii spre o relatie mai buna cu copiii vostri.

Formatori:

psiholog copii cluj

Andreea Peca

  • Psiholog Clinician Psihoterapeut cu formari in terapie cognitiv-comportamentala și hipnoza ericksoniana
  • Specialist in dezvoltarea copilului
  • Educator parental atestat Circle of Security

De 10 ani, pasiunea mea pentru a intelege dificultatile prin care oamenii trec si a mentinerea sau restabilirea echilibrului psihologic a luat diferite forme. Munca cu copiii cu dificultati de dezvoltare de varste mici si cu parintii lor mi-a trezit pasiunea pentru dezvoltarea copilului si treptat am inceput sa inteleg dinamica relatiei dintre parinte si copil. Mai apoi, psihoterapia cu adultii, multi dintre ei parinti, mi-a oferit sansa de a intelege modul in care diferite trasee de dezvoltare pe care le parcurgem ne conduc spre imunitate psihologica sau vulnerabilitate. De asemenea, s-a deschis o fereastra spre universul interior al starii mentale de parinte. De la bucurii, griji, responsabilitate, la depasirea limitelor personale, toate aceste experiente impartasite scoteau la iveala un fenomen universal: iubirea pentru propriul copil si intentionalitatea pozitiva care statea la baza oricarui act, atat a celor benefice pentru copil, dar si a celor nebenefice. Am inceput apoi sa lucrez cu copii cu dificultati emotionale si din nou, am inteles ca sustinerea parintelui in a-si schimba starea mentala si implicit, relatia cu copilul sunt cheia pentru linistirea copilului.

Apoi am avut sansa, alaturi de Oana, sa fac o formare pe care o consider foarte valoroasa, in domeniul atasamentului, alaturi de Glen Cooper, unul dintre cei trei autori ai programului Circle of security. Urmarind zeci de ore de interactiuni intre copii si parinti, ne-am educat ochii pentru a sesiza paternuri de siguranta si nesiguranta in atasament. Mai mult, am invatat o modalitate de interventie care readuce siguranta in relatia dintre parinte si copil. In 2014, alaturi de Oana, am participat la traducerea in romana a programului de educatie pentru parinti Circle of security. in 2014, am organizat, la Cluj, primul curs de Educatie Parentala ”Circle of security”, curs sustinut de Kent Hoffman, unul dintre cei trei autori ai programului, un psihoterapeut cu 40 de ani de experienta in domeniul atasamentului, iar acum acest program este accesibil in intreaga tara. Alaturi de Kent Hoffman, intuitiile din anii de experienta au devenit intelegere. Am inteles simplitatea si universalitatea nevoii noastre de siguranta. Am inteles ca acesta este cel mai mare dar pe care il putem oferi copiilor nostri si ca este accesibil oricarui parinte. si multi ani de aici inainte, ma voi stradui sa sustin parintii sa inlature obstacolele pentru a descoperi ceea ce deja exista in ei: sensibilitatea la nevoile copiilor.

cercul sigurantei psiholog copii

Oana Budacu

  • Psiholog clinician autonom
  • Specialist în evaluarea atasamentului la copii din anul 2006
  • Educator parental atestat Circle of Security

Dupa terminarea facultatii de psihologie am ales sa lucrez cu copii de varste mici si parintii lor in gradinite si asociatii. Desi au trecut mai bine de 10 ani de cand am inceput, fiecare zi ramane o provocare si o sansa imensa de implinire si invatare.

in 2006 am primit o invitatie, la o formare in evaluarea atasamentului la prescolari cu unul dintre specialistii in acest domeniu din cadrul Child-Parent Attachment Clinic, University of Virginia. Dupa saptamani de antrenament intensiv am inceput sa vad mai clar ce se petrece in interactiunile dintre parinti si copii. Fascinata de identificarea paternurilor de siguranta si nesiguranta in relatie la aceste varste mici am continuat sa lucrez intr-un proiect de cercetare. Aceasta experienta si faptul ca am ajuns sa inteleg nevoile reale ale copiilor din spatele comportamentelor m-au facut sa imi schimb abordarea in munca mea din gradinita. Puteam acum sa inteleg de ce orice tehnici de gestionare a comportamentelor nu functionau atunci cand lipsea accesul copilului la conexiunea afectiva sau de ce nu era nevoie de tehnici atunci cand copiii erau in prezenta unui adult bland care intuitiv cunostea deja pasii sigurantei. Desi reuseam sa inteleg acum mult mai profund ceea ce se intampla cu cei mici, imi lipsea o modalitate de a face toata aceasta intelegere mai accesibila parintilor.

Am cautat un program care sa nu isi propuna sa invete parintii doar tehnici, ci sa-i ajute sa echilibreze relatia lor cu copiii si sa ofere mai multa siguranta, pentru ca acest lucru poate sa aduca atat de multe beneficii in vietile lor. Cunosteam interventia dezvoltata de clinicienii de la “Circle of security”. Rezultatele obtinute de ei, cu parinti si copii in situatii extrem de dificile, demonstrau ca siguranta este posibila. Parintii pot intelege atat de mult si pot sustine o schimbare reala pentru a face tot ceea ce este mai bine pentru copilul lor. Cu incantare am descoperit “Circle of security Parenting”, un program de preventie cu suport video care conduce pas cu pas parintii pe drumul spre siguranta, spre schimbarea starii mentale care ii poate impiedica sa vada si sa raspunda nevoilor copiilor. Convinsa ca acest model este foarte bun am lucrat impreuna cu Andreea la aducerea programului in Romania. Kent Hoffman, unul dintre autori, ne-a sustinut in realizarea acestui proiect si a ramas alaturi de noi in ceea ce facem. Am facut acest demers avand convingerea ca putem oferi siguranta copiilor. Putem identifica ce anume ne impiedica si putem depasi aceste dificultati firesti, iar pe masura ce copiii nostri dobandesc mai multa siguranta in relatia apropiata cu noi acest sentiment ii va ajuta pe tot parcursul vietii.

Pentru mai multe informatii despre acest program, accesati linkurile de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=nuczon-NPvA.
https://www.youtube.com/watch?v=F6DhnbgRAOo.
Puteti vizualiza orarul cursurilor noastre AICI
 
Puteti consulta tarifele cursului nostru AICI

Pentru inscrieri si informatii suplimentare accesati sectiunea Contact

curs parenting cluj