Motto Burtica Mea

Parenting by Connection

Grup de studiu Parenting by Connection cu Delia Serban-

cursant in programul de formare pentru instructori Parenting by Connection,

Educator parental Circle of Security International,

medic rezident Neurologie pediatrica

Version 2

Despre parentajul prin conectare si grupul de studiu

Copiii sunt asa de minunati si parintii lor ii iubesc atat de mult. Uneori ne scot din pepeni, alteori ne uimesc intr-atat incat ne lasa fara cuvinte.

Sa fii parinte este o experienta complexa, profunda, personala si unica. Inseamna sa porti o dragoste si o preocupare autentice pentru copiii tai, indiferent de ce varsta au sau de cati sunt la numar; sa traiesti zilnic momente concrete, de la schimbat de scutece la dus la gradi, de la mers la cumparaturi la  joc de-a cucu-bau, inseamna o imbratisare de consolare intr-o situatie sau sa sa respecti spatiul personal al copilului tau in alta, lucruri marunte, lucruri mari. Si in fiecare zi o luam de la capat, ne oferim.

Te invit sa (re)descoperi pasiunea si bucuria de a fi parinte, sa iti incarci bateriile si sa primesti informatia corecta care te va ajuta sa intelegi ce este in spatele trairilor si comportamentelor copilului tau cu ajutorul Parenting by Connection –  o abordare veritabila, care ne reaminteste de natura noastra umana de persoane iubitoare si bune, aduce spatiu si respect atat pentru copil cat si pentru parinte si este in concordanta cu perspectiva teoriei atasamentului. Iti propune 5 instrumente concrete si flexibile, validate stiintific,  pe care poti sa le descoperi in ritmul tau si sa incepi sa le folosesti asa cum vi se potrivesc tie si familiei tale in acest moment, acolo unde este nevoie.

Sunt Delia Serban, absolventa in curs de certificare a programului de formare pentru instructori Parenting by Connection. Te invit la grupul de studiu “Parentaj prin conectare” unde pe parcursul celor 6 intalniri saptamanale vom descoperi impreuna abordarea  si cum :

– sa nu te mai simti asa de apasat de rolul de parinte

– sa aduci mai multa bucurie si cooperare in relatia personala cu fiul/fiica ta si intre frati/surori

– sa recunosti  momentele emotionale in care copilul tau are nevoie de ajutor si cum sa il ajuti

– sa cresti increderea copilului tau atat in el insusi cat si in tine

– sa identifici situatiile in care trebuie sa intervii si cum sa intervii pentru ca acestea sa nu escaladeze

– sa te bucuri de puterea transformatoare a jocului in viata voastra de familie.


Despre mine

Sunt sotie, mama si medic rezident, nu intotdeauna in aceasta ordine. Vreau sa fac mai frumoasa viata copiilor si ma pasioneaza felul in care natura noastra, modul in care suntem crescuti si experientele ulterioare ne modeleaza ca si oameni. Imi place sa invat cum functionam  si cum sa imbin partea concreta, fizica, a organismului nostru cu lumea nevazuta dar palpabila a emotionalului nostru, adica sa am o abordare interdisciplinara.

Mi-am dorit dintotdeauna sa devin medic si dupa absolvirea facultatii, am inceput rezidentiatul in specialitatea Neurologie pediatrica, in 2011. In 2012 s-a nascut fiul nostru, Alex, si de atunci viata noastra a capatat o cu totul alta dimensiune: mai frumoasa, mai bogata, cu mai multe bucurii si provocari. Mi-am dat seama ca il iubesc enorm pe copilul meu dar nu prea stiu cum sa i-o arat, ca stiu ce fel de relatie doresc sa construiesc cu el dar nu prea stiu cum sa o construiesc. Asa ca am inceput sa caut o informatie corecta, validata stiintific, care sa ma ghideze in a fi parinte si am descoperit teoria atasamentului. Am citit si am hotarat sa ma si formez pe aceasta parte, sunt  Educator parental Cercul sigurantei (Circle of Security International),  am participat la cursul Hand in Hand adresat profesionistilor care lucreaza cu copiii pentru a invata cum sa aduc abordarea in relatia medic-copil, am urmat programul de formare pentru instructori Parenting by Connection de la Hand in Hand Parenting si sunt in curs de certificare.


Experienta personala cu Hand in Hand

Cand am devenit mama, am stiu ca doresc sa construiesc o relatie de siguranta cu copilul meu. In curand insa m-am lovit de realitatea faptului ca nu stiu cum sa fac asta concret sau ca desi uneori stiu, “ceva” ma retine sa implinesc. Era clar ca aveam nevoie sa invat cum sa ajung sa cladesc aceasta relatie .

Foarte multa vreme am trait experienta de parinte avand in prim plan un sentiment de frustrare si constrangere . Cu toate acestea, am simtit mereu inauntrul meu ca trebuie sa fie ceva mai mult decat atat.

Am inceput sa caut raspunsuri la intrebarile pe care le aveam si asa am descoperit Hand in Hand si perspectiva lor de parentaj prin conectare. De atunci lucrurile au inceput sa aiba in sfarsit o logica pentru mine: ce se intampla, de ce se intampla, ce sa fac, cum sa fac. Am inceput sa ma ralexez si sa imi hranesc dorinta de a fi parinte, sa descopar ca sa  fiu mama e ceva ce doresc sa daruiesc in libertate si imi aduce implinire.

Personal, cateva din lucrurile pe care le-am invatat de cand am pornit pe acest drum, sunt:

– sa aduc limitele de care fiul meu are nevoie cu blandete,

– sa ii acord un timp special, numai lui, in care sa il descopar si sa se lase descoperit,

– sa il ascult cand este necajit, sa ii respect sentimentele si sa ne continuam apoi ziua,

– sa ne rezolvam provocari precum mancatul, refuzul de a face X, mersul la culcare, diferite frici si  altele prin joc,

– sa duc grijile, temerile si sentimentele pe care am tot dreptul sa le am, in parteneriatul de ascultare unde primesc sprijin pentru a le face fata si a merge mai departe.

Nu in mod surprinzator, aceasta abordare se potriveste si domeniului in care am ales sa profesez. Ca sa ma descurc mai bine si sa adaptez folosirea instrumentelor in interactiunea cu copiii de la spital, am urmat un curs special din cadrul organizatiei Hand in Hand; astfel, cu ajutorul unei atitudini de respect si jucause am reusit sa examainez multi copii care izbucnesc in lacrimi in momentul in care vad o persoana in  halat alb ca se apropie de ei.

Be the first to write a comment.

Your feedback