Motto Burtica Mea

Ce să mă joc cu bebelușul meu?

Mulți părinți se bucură de bebelușul lor, sunt încântați și se pierd în reverie studiindu-l și văzând cât de perfect și minunat e! Și acest timp împreună e extraordinar de benefic pentru copilaș. Atenția și încântarea părintelui e un mod minunat de a se conecta, o adevărată hrană pentru dezvoltarea creierului și sănătatea emoțională.

Dar când  vine vorba de joc, unii părinți consideră că nu prea pot face mare lucru, că nu știu cum să se joace împreună cu bebelușul și abia așteaptă să crească mare pentru a face diverse activități împreună, pentru a-i împărtăși propriile pasiuni, lucru care e ușor de înțeles.

Vestea bună e că nu trebuie să așteptați până copilul împlinește unu sau doi ani pentru a vă juca împreună, ci puteți să vă bucurați de primul an de viață, să vă jucați și distrați chiar din primele luni. În plus, joaca nu e doar motiv de bucurie,  joaca cu părintele contribuie la dezvoltarea intelectuală, la dobândirea de abilități interpersonale, la crearea unui atașament sănătos și la eliberarea de tensiuni acumulate. Râsul care apare e o componentă benefică a activității de joc, are rol în descărcarea emoțională. Prin râs copiii se eliberează de frici, frustrări, neputință, disconfort.

 

În continuare găsiți câteva idei de jocuri cu bebelușul vostru, pe unele poate le faceți deja fără a fi conștienți de puterea lor. Când  o să începeți să le faceți într-un mod conștient, fiind atenți la răspunsul bebelușului, la ce vă comunică, puterea și efectele benefice ale fiecărui joc sporesc.

 

joc cu bebe

 

“Jocurile cauză efect”¹ se pot începe după ce bebe este suficient de mare încât să poată să vă atingă fața. De exemplu, dacă vă atinge nasul, puteți spune pe un ton amuzat “Tiiit” și să repetați dacă vă atinge nasul din nou. Bebelușii vor repeta astfel de acțiuni care duc la un răspuns amuzat, sunt încântați de astfel de jocuri.

O altă variantă este ca atunci când vă atinge obrazul drept să zâmbiți, când vă atinge obrazul stâng să vă prefaceți trist/ă, când  vă atinge creștetul să dați din mâini într-un mod caraghios. Din proprie experiență vă spun că un astfel de joc e savurat și după ce copiii împlinesc 2 ani.

Pe lângă faptul că învață despre cauză și efect, acest joc le dă și un oarecare sentiment de putere, control, deoarece răspunsul părintelui e condiționat de acțiunea copilului, ceea ce e extrem de benefic pentru copii, care dețin atât de puțin control asupra vieții lor în acea perioadă.

 

Cucu-bau” e un joc terapeutic, minunat pentru a contracara anxietatea de separare. Constă în întreruperea contactului vizual cu bebelușul. Mai exact vă puneți mâinile pe față sau vă ascundeți după un obiect sau chiar după piciorușele lui, pentru ca apoi să apăreți și să spuneți “cucu-bau”. Dar nu vă ascundeți prea mult timp, altfel s-ar putea să înceapă să plângă.

 

Odată ce bebelușul se poate deplasa, merge de-a bușilea sau în picioare, puteți să vă jucați de-a ascunselea, care este de fapt o varietate a jocului “cucu-bau”. Dacă copilașul e cel care se ascunde, treceți pe lângă el și prefaceți-vă că nu îl găsiți, lamentându-vă. Va fi bucuros că nu îl vedeți. Dacă părintele este cel care se ascunde, atunci găsiți un loc la vedere, în care să vă găsească cu ușurința, prefăcându-vă uimiți că v-a găsit atât de ușor.

 

“De-a doborâtul” sunt jocurile în care lăsați copilașul să vă dărâme și cădeți într-un mod dramatic și caraghios, prefăcându-vă lipsiți de putere. Un exemplu este când  bebelușul e în hintă și când vine spre voi, spuneți jucăuș “sper să nu mă răstorni” și când  vă atinge ușor, cădeți teatral, vă prefaceți că v-a doborât.

Important e ca adultul să se prefacă slab, neputincios, speriat.  Copilașii râd, iar prin râs se eliberează de sentimentul de neputință. Gândiți-vă că ei depind de noi, părintii, și zi de zi există numeroase situații în care se simt mici și neputincioși.

Acest tip de joc, care presupune să vedem ce îl face pe copilul nostru să râdă, în timp ce el/ea se află într-o poziție de putere, și noi continuăm să facem acel lucru, este un exemplu de Ascultare prin joacă (Playlistening) cu bebelușul, ascultarea prin joacă fiind unul dintre cele cinci instrumente propuse de Hand in Hand Parenting.

 

“Dans cu bebe” constă în a pune muzica ce vă place și să dansați cu bebelușul în brațe. Pe lângă râsul care poate apărea, acest joc care implică contact fizic ajută la întărirea sentimentului de conectare cu părintele și la siguranța emoțională.

Acest joc e benefic nu doar pentru bebe ci și pentru părinte, care ascultând muzica preferată își mai încarcă puțin propriul rezervorul emoțional.

Alte jocuri care implică contact fizic, după care bebelușii tânjesc, contactul fizic fiind o nevoie legitimă a acestora, sunt jocul degețelelor și de-a căluțul.

jocuri cu bebe4

“Jocul degețelelor” presupune să atingeți și mișcați fiecare deget în parte în timp ce cântați un cântecel
(“Degetul mare pleacă la plimbare, Arătătorul aduce bastonul,
Mijlociul aduce pardesiul,
Inelarul aduce fularul,
Degetul mic nu face nimic,
fiindcă este cel mai mic,
fiindcă este cel mai mic
”)

 

De-a căluțul” presupune să puneți bebelușul pe genunchii sau pe umerii voștri, și să vă prefaceți că sunteți un cal, iar bebelușul îl călărește.

 

Există o regulă simplă când vă jucați cu copilașul vostru:

urmați șirul râsetelor;

atâta timp cât bebelușul râde (dar nu este gâdilat), continuați să faceți acel lucru.

Aș vrea să atrag atenția asupra gâdilatului, considerat benefic de către mulți părinți deoarece copilul râde. Recomandarea specialiștilor este FĂRĂ gâdilat, deoarece chiar dacă copilul râde, râsul e involuntar și copilul se simte lipsit de putere, neputincios.

 

Sper ca aceste jocuri să vă aducă cât mai multă bucurie, veselie, râsete și conectare în familie și să vă bucurați din plin de această perioadă minunată!

 


Dacă doriți să primiți mai multe sfaturi utile relației cu bebelușul vostru vă invităm la următorul curs susținut de Brîndușa Milășan împreună cu Delia Șerban  – Mami & Bebe

Mami&bebe curs


Brindusa Milasan este instructor certificat Hand in Hand Parenting si Aware Parenting. Locuieste in Cluj-Napoca, Romania impreuna cu sotul ei si cei doi copii (o fata si un baiat).
Brindusa militeaza pentru ascultarea sentimentelor si lacrimilor copiilor, vazand in sentimente prietenii nostri. De asemenea, ii face placere sa aduca mai multa joaca, distractie si conectare in viata de familie, pentru a ajuta parintii sa depaseasca situatiile dificile ( probleme legate de rutinele zilnice, somn, separare, rivalitati intre frati).
Viata de parinte i-a adus numeroase provocari, dar si oportunitatea de a creste alaturi de copiii ei. Ea considera provocarile parentale drept oportunitati de transformare si crestere.
Abordarea Hand In Hand Parenting i-a oferit o comunitate si suportul necesar, permitandu-i sa vindece rani vechi si sa faca posibil ca ea sa spuna “ Nu-mi amintesc ultima data cand am tipat sau mi-am pierdut cumpatul”.
Brindusa este pasionata in a sustine parintii in calatoria lor, sa aiba grija de ei insisi, sa se dezvolte si sa devina parintii care isi doresc sa fie. Ea este hotarata sa ajute parintii sa se bucure din nou de rolul de parinte.
Brindusa sustine prezentari, workshop-uri, cursuri, conduce grupuri de suport si ofera consultatii pentru parinti. Va puteti conecta cu Brindusa Milasan pe Facebook sau prin email.

 

 

 

¹ Aletha Solter – “Bebelusul meu intelege tot”

Be the first to write a comment.

Your feedback