Motto Burtica Mea

Prezenta viitorului tata la nastere

curs puericultura cluj

Vad ca si in tara noastra, prezenta activa a tatalui, alaturi de mama, in timpul sarcinii si a nasterii, devine din ce in ce mai populara. Fie in timpul sarcinii, participand la cursurile de pregatire a nasterii, fie chiar in timpul nasterii, prin prezenta si suportul pe care il ofera mamei, tatal se implica tot mai mult in ceea ce inseamna venirea pe lume a unui copil.

In istoria nasterii, multa vreme barbatii nu au avut acces la scena nasterii. Aceasta era  accesibila exclusiv  femeilor. Evolutia societatii a adus includerea barbatilor in acest proces, mai intai prin intermediul medicilor obstetricieni, apoi treptat si prin prezenta paterna.

Desigur, unora dintre viitorii tatici le este, pe buna dreptate, teama de aceasta scena. Nu este intotdeauna usor pentru un barbat sa asiste la nasterea copilului lui. Este un moment in care barbatul, care probabil nu si-a vazut partenera plangandu-se niciodata, o vede acum intr-o ipostaza care lui ii generaza un sentiment de neputinta generala. Neputinta de a curma durerea fizica a iubitei lui, si neputinta de a-si ajuta bebelusul sa vina pe lume.

Totusi, tot mai multi parteneri de viata doresc sa fie impreuna in timpul acestui moment unic al istoriei lor. Asta este foarte bine, intrucat asa, rolul esential al tatalui, este mai mult pus in valoare. Oare nu el este cel care asigura protectia indispensabila mamei si copilului in acest moment crucial?

Ca viitorul tata sa fie alaturi de partenera sa in timpul travaliului, el nu trebuie neaparat  sa participe la momentul expulziei. Este suficienta prezenta lui, macar pentru o perioada a desfasurarii travaliului. Ajutorul care vine din mesajele de suport si  imbarbatare, este nemasurat. O femeie care il simte aproape pe sotul ei, va trece mai usor peste tot ce inseamna nastere si post-partum.

Decizia participarii tatalui la nastere apartine in exclusivitate cuplului si ea trebuie respectata ca atare. Indiferent daca un cuplu alege sa nu sa traiasca evenimentul nasterii in doi, viitorul tata are posibilitatea sa-si insoteasca partenera la cursuri de pregatire pentru nastere, spre a afla mai multe detalii despre evenimentele menite sa duca spre nasterea copilului sau.

Un articol de:

teodora catinas
Dr. Teodora Catinaș
  • medic specialist pediatrie
  • educator prenatal certificat Lamaze
  • consultant în alăptare IBCLC
  • trainer autorizat CNFPA

 

Be the first to write a comment.

Your feedback