Motto Burtica Mea

In vizita la mama&bebe

Venirea pe lume a unui bebelus e o minune si un prilej de bucurie asa ca ne vine greu sa asteptam, ardem de nerabdare să mergem in vizita. Dar fiindca suntem prieteni buni, vrem ca aceasta vizita sa fie o binecuvantare si nu o povara pentru cei care tocmai au devenit parinti. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta în această misiune.

 

Sfatul nr 1: AȘTEAPTĂ!

 

 

In vizita - 1

Și s-a întâmplat… Minunea ce până ieri era în burtică acum e în brațele părinților. Cu cine seamănă, cât a cântărit la naștere, cum a fost travaliul?… Atâtea întrebări care așteaptă un răspuns!

Ați dori poate să fiți aproape de prietenii voștri, să împărțiți cu ei bucuria acestor momente. Și e atât de minunat asta! Dar nu uitați că pentru ei experiența aceasta a fost precum escaladarea Everestului; lăsați-le răgăz să își tragă răsuflarea, să iși adune cuvintele și să prindă puțină putere. Un mesaj e un mod sigur de a vă exprima bucuria, iar la momentul oportun poate veți primi și răspuns. Dacă doriți să îi auziți pe noii părinți, așteptați o zi (nu strică nici două sau trei) și apoi dați un telefon.
Exprimați-vă dorința de a-i vizita și lăsați-i pe ei să aleagă momentul oportun. Aveți răbdare, uneori recuperarea după naștere poate fi mai lungă.

 Sfatul nr 2: AMÂNĂ!

Amana vizita daca esti bolnav

Știu că îți dorești atât de mult să privești chipul blând și liniștit, angelic chiar, al noului născut. Dar dacă ai și cea mai mică îndoială că ai fi purtătorul unui virus sau al unei infecții (poate tocmai te-ai pricopsit cu o viroză respiratorie) atunci cel mai bine ar fi să aștepți până vei fi sănătos. Atât mama cât și bebelușul sunt într-o perioadă în care sistemul lor imunitar e foarte slăbit sau imatur și au nevoie să fie feriți de astfel de situații. Oricât de darnic ai fi, acesta cu siguranță nu e un dar pe care ai dori să îl faci cuiva. Sunt atâtea cazuri în care bebelușii au avut de suferit de pe urma musafirilor inconștienți, așa că ar fi bine să lași vizita pe altădată. Părinții vor înțelege cu siguranță.

 


 

Sfatul nr 3: PREGĂTEȘTE-TE!

 

 fii pregatitsufleteste

 

Adeseori, când mergem în vizită, încercăm să fim cea mai bună variantă a noastră. Vrem să fim o prezență plăcută care să emane în jur buna-dispoziție. Iar atunci când mergem la o prietenă ce tocmai a născut avem motive în plus să ne dăm toate silințele. Din cauza schimbărilor hormonale dar și a oboselii ce vine cu îngrijirea unui nou născut, mamele sunt foarte sensibile la orice remarcă. Orice sfat necerut poate să apară în ochii lor ca un reproș, așa că feriți-vă să faceți pe părintele atotștiutor. Atunci când vor avea nevoie cu siguranță vă vor cere părerea. Până atunci, dacă mama dorește, poți să o asculți împărtășindu-ți din ce are acum pe suflet.
Poate înainte de a face vizita găsești puțin timp pentru a te liniști, a lăsa la o parte tensiunile de la locul de muncă, agitația de acasă, nemulțumirile de peste zi și să te umpli de mulțumire și bucurie. Un zâmbet, o vorbă bună, pot fi de mare folos unei mame obosite!

 


Sfatul nr 4: EVITĂ PARFUMUL

Noparfumel

Vizita aceasta e despre ei: un bebeluș minunat și părinții lui.  Nu pentru că restul nu ar mai conta, ci fiindcă ei au nevoie acum de atenție, de considerație. Ei sunt acum mai vulnerabili și eforturile noastre merg înspre a-i ajuta să se simtă bine. Datorită schimbărilor prin care trece corpul lor viitoarele mame devin foarte sensibile la parfumuri, iar această sensibilitate se păstrează și după naștere. Bebelușii sunt și ei la fel de sensibili așa că cel mai bine ar fi să lăsați deoparte parfumul în ziua în care plănuiți vizita. Mama nu va fi agasată și organismul ei va putea fi mai relaxat.
Cred că e de la sine înțeles că și mirosul de fum de țigară (care adesea persistă în hainele fumătorilor mult timp după ce s-a stins țigara) nu e benefic pentru mamă și bebeluș. Încercați să luați o pauză de la acest obicei în ziua vizitei. Vă veți face un bine și sănătății dvs!

 


 

Sfatul nr 5: VINO CU MÂNCARE!

 

 adu mancare

Poate îți mai amintești primele săptămâni după nașterea bebelușului tău… Adeseori erai atât de prins cu noile atribuții încât abia dacă reușeai să mănânci ceva, cu atât mai puțin să gătești. Dacă știi cumva și felul de mâncare preferat al mamei cu siguranță prinzi lista nominalizărilor pentru cel mai bun prieten.
Nu e deloc ușor să treci prin etapa de început a vieții de părinte. Pe lângă faptul că toată viața ta s-a schimbat, ai de trecut peste tot felul de obstacole și trebuie să te obișnuiești cu un ritm nou. Fii prietenul care se uită dincolo de chipul senin al bebelușului și acționează pragmatic. Așa cu siguranță vor avea cu ce să te servească și pe tine.

 


Sfatul nr 6: AJUTĂ!ajuta la treburile casei

Primele săptămâni mamele au nevoie de acea lună de miere cu bebelușul lor. Un timp în care mama să fie cât mai aproape de bebeluș, să îl țină la pieptul ei atât cât are el nevoie (nou născuții au nevoie să fie alăptați foarte des, chiar și de 11-12 ori pe zi, astfel că mamei i se pare că nu mai face nimic altceva decât să alăpteze) și bineînțeles să se odihnească și ea. Dacă aduni toate astea împreună descoperi că mamei abia îi mai rămâne timp să mănânce, cu atât mai puțin să spele vase sau să facă ordine prin casă. Cu siguranță aici intervine partenerul, dar și el s-ar bucura de o pauză de la îndatoririle casnice.
Poate în timp ce ești în vizită bebelușul își cere drepturile. Unele mame, mai ales la început, nu sunt confortabile să alăpteze în prezența altora, cu atât mai mult cu cât începuturile în alăptare pot fi chiar dificile. Acesta ar fi un moment oportun în care să îți oferi ajutorul: poți spăla vasele, duce gunoiul sau împătura hainele dacă mama e deschisă.
S-ar putea chiar să aibă o listă cu moduri în care o poți ajuta, întreab-o și dacă nu are, încurajeaz-o să facă una pentru ceilalți care vor mai veni în vizită.


 

 

Sfatul nr 7: FĂ UN CADOU

CADOU

Adeseori, când venim în vizită la un nou-născut toată atenția noastră se focalizează pe el. Dar acest bebeluș nu ar fi venit pe lume dacă nu erau cei doi părinți minunați! Și pe cât e de frumos să aduceți ceva pentru mica minune, nu uitați să răsfățați puțin și părinții. Nu trebuie să fie ceva costisitor și e de dorit să evitați obiectele decorative (fiecare avem gusturile noastre și s-ar putea să nu mai aibă loc pentru ele). Poate fi o ciocolată specială (da, mamele care alăptează pot mânca și ele ciocolată, cu măsură) sau orice altceva care știți că le-ar face plăcere. Puteți să le faceți un card cadou la cursuri pentru părinți sau o carte de parenting. Dacă vedeți că mama întâmpină dificultăți în alăptare o puteți îndruma cu blândețe spre un consultant care o va ajuta să se bucure de această experiență minunată.
Iar dacă în familie mai sunt și alții copii nu îi uitați nici pe ei. E greu ca dintr-o dată să nu mai fii în centrul atenție așa că un cadou pentru ei înseamnă mult. Dacă aveți  mai mult timp la dispoziție jucați-vă cu ei, iar dacă aveți o relație apropiată ieșiți cu ei la plimbare, ei se vor simți speciali iar părinții vor avea câteva clipe de răgaz.


 

Umpleți-vă traista cu aprecieri și cuvinte frumoase, atât pentru bebe cât și pentru părinți! Le veți ridica moralul și se vor simți mai bine. Și nu uitați de ei în săptămânile ce vin. Ajutorul și o prezență plăcută sunt de mare folos unei tinere mame. Adeseori, niște prieteni buni sunt tot ce ai nevoie pentru a nu ajunge la epuizare post-natală sau depresie post-partum.

 

Știu că sunteți un prieten minunat și cu siguranță prezența voastră va fi apreciată. Dar ca orice musafir, nu lungiți vizita mai mult decât e bine primit. Bebelușii obosesc repede și prea multă lume în jur îi va suprastimula iar părinții sunt cei care vor trebui să îl liniștească.

 

Voi ce sfaturi ați oferi unui prieten care merge în vizita la un nou-născut?

 


Miriam Neagoe

Be the first to write a comment.

Your feedback