Motto Burtica Mea

Eu te-am facut eu te…

Cred ca majoritatea am auzit intr-un context sau altul expresia la care fac referire in acest articol. Desigur cei mai norocosi nu am auzit-o de la proprii parinti. Este din acelasi registru cu “bataia este rupta din rai”. Eu personal as spune ca raiul nu cunoaste notiunea de bataie…Totusi inteleg perfect acele momente in care copilul reuseste sa apese exact butoanele sensibile care ne fac sa ne iesim din fire. De aici si pana la folosirea fortei mai este un pas.

Din punctul meu de vedere recurgerea la o astfel de metoda de disciplina este doar esecul nostru ca adulti in interactiunea cu copiii nostri. Copiii sunt foarte sensibili la mediul in care traiesc, iar in relatiile noastre cu copiii suntem determinatii directi ai reactiilor si comportamentului lor. Intrebarea este ce aducem noi in aceasta relatie, ce aducem noi in intractiunea cu ei?

Comportamentul copilului este de fapt o consecinta naturala a ceea ce simte el. Da, poate fi nepoliticos, agresiv, nelinistit si mai ales daca este la varsta la care inca nu verbalizeaza e ca si cum ar trai intr-o tara in care nimeni nu ii vorbeste limba. Astfel singura metoda prin care va putea sa atraga atentia vor fi reactiile si comportamentul nonverbal. Sunt reactii pe care foarte usor le catalogam ca fiind de “copil rau”, neintelegator sau razgaiat.

Cred cu tarie ca nici un copil nu alege sa fie ‘rau’. Notiunea de rau sau bun este o judecata pe care noi adultii o emitem si o atribuim copilului in functie de comportamentul pe care acesta il are.

La o analiza superficiala corectarea comportamentului rezolva problema. Asta pentru ca reactiile cpilului sunt evidente pe cand toate trairile copilului sunt ascunse, mult mai greu de inteles sau de scos la iveala. Este exact ca un inceberg al carui varf este comportamentul. Ce se ascunde in spatele comportamentului este cu adevarat important. A corecta doar comportamentul este ca si cum as topi varful icebergului si as pretinde ca el nu exista; corectarea comportamentului nu anuleaza emotiile care declanseaza comportamentul.

De aceea cred ca este de datoria noastra sa intelegem ce e in spatele comportamentului copilului, de unde vine reactia lui, nu doar sa incercam sa corectam comportamentul, mai ales daca asta implica recurgerea la la forta sau metode care umilesc copilul.

In primii ani de viata creierul copilului este intr-un proces de dezvoltare fantastica, iar pentru a se dezvolta la potentialul maxim copilul trebuie sa se afle intr-un mediu sigur. Cu cat este intr-un mediu mai sigur, cu atat este mai relaxat si cu atat poate sa invete mai mult si mai repede. Cand copilul percepe o amentintare de orice natura dar mai ales amentintare la integritatea lui fizica cum e amenintarea cu bataia, el intra in “modul de supravietuire”. Asta insemana ca fiinta lui este oarecum pusa in garda in permanenta sa identifice de unde poate sa vina pericolul si sa incerce sa supravietuiasca unui eveniment cu potential periculos. Asta cu siguranta nu ii va permite dezvoltarea in ritmul pe care l-ar putea obtine in conditii de siguranta. Rolul nostru este acela de a crea acest mediu de siguranta in care copilul sa poata sa invete. Bataia nu are cum sa genereze un astfel de mediu…..

Unii vor spune ca bataia este o metoda de disciplinare. Depinde ce intelegem prin disciplina. Disciplina vine de la discipol . Discipolul este cel care te urmeaza, cel care invata de la tine. Oare vrem ca ai nostri copiii sa invete de la noi ca bataia e rupta din rai? Nu cred. 

Dar pentru asta trebuie sa intelegem noi putin mai departe de atat. Si din pacate nu ne nastem invatati, insa cu putina rabdare si dorinta de a ne intelege copilul putem sa schimbam ceva spre binele nostru, al copiilor nostri si al socientatii in care traim.

As spune chiar ca suntem avantajati fata de parintii nostri pentru ca acum exista grupuri de suport gratuite pentru parinti, cursuri de parenting, carti minunate care ne pot ajuta enorm pentru a intelege aceste lucruri. (Pentru a vizualiza orarul urmatoarelor grupuri de suport apasati aici)

Cred ca cea mai mare binecuvantare pe care o familie o poate avea este aceea de a avea un copil. Sosirea unui copil intr-o familie implica o responsabilitate mare, nu atat pentru ca trebuie sa schimbi scutece sa hranesti copilul sau sa ai grija de sanatatea lui fizica, ci pentru ca in mainile tale se afla un potential incredibil si pentru ca de noi depinde sa cream spatiul sigur pentru manifestarea acestui potential in toata spelendoarea lui.

Asadar haideti sa schimbam paradigmele in Eu te-am facut…  Eu te iubesc, te inteleg, te sustin si iti creez spatiul de siguranta in care sa te dezvolti frumos si armonios. Echipa de la Burtica mea s-a gandit sa plaseze acest mesaj pe o plasa din material textil. Plasutele vor duce mesajul mai departe. Acestea vor putea fi achizitionate de in cadrul targului Maternity Fair de la Polus Center si apoi de la sediul Burtica mea.

Weekend-ul acesta putem povesti mai multe la standul Burtica mea de la Maternity Fair, in Polus Center.

Puteti achizitiona plasuta noastra de la stand, iar daca decideti sa achizitionati un pachet de cursuri Burtica mea veti primi plasuta cadou.

De asemenea, oferim sansa unei viitoare mamici sa castige un curs Lamaze. Asa ca va asteptam la standul nostru cu un zambet larg si cu mici surprize!

Este o metoda de a propaga acest mesaj si de a sustine vizibil ideile exprimate in acest articol.

Sa invatam sa ne intelegem copilasii, inainte de orice!

plasuta

 

 

 

Be the first to write a comment.

Your feedback