Motto Burtica Mea

Criza de oxitocină și atașamentul

criza de oxitocina

Durere. Durere acută, intensă, sufocantă până la punctul lui ”nu mai pot”. Preț de câteva clipe simt respirația caldă a puiului meu. Tremurat. Tremurat din toți rărunchii și de una singură….
Prea puține îmi mai amintesc de la prima mea naștere. Una blândă ar spune mulți în comparație cu majoritatea nașterilor din sistemul medical românesc. Îmi amintesc însa ce nu a fost… Un pui mic și cald așezat la pieptul meu și lăsat să sugă liniștit. Nu a fost dragoste de mamă, necondiționată și plină de pace. A fost tumult, oboseală și nopți dormite departe.
”De ce nu l-ați cerut? “ străpunge inima o voce.
-Fiindcă nu am simțit… își îngână inima speriată.
Născusem dar parcă mogâldeața aceea de viață nu era a mea.
A fost o naștere cât se poate de normală dar i-au lipsit ingredientele cheie pentru a mă ajuta la începutul vieții de mamă. A lipsit ora magică, în care să îl am la piept, să mă pierd în privirea lui și el în a mea, să mă îndrăgostesc până în străfunduri de minunea de viață și să curgă cu nemiluita valurile de oxitocină. Fusesem un mic robot care trebuia să execute întocmai și la timp ordinele pentru a ieși produsul finit: respiră, fă mișcare, împinge, dormi, mănâncă. Am dormit fără el în spital nu fiindcă aș fi fost extenuată după naștere, deși eram obosită după un asemenea periplu. Așa se făcea și eu am ascultat întocmai.

 

De ce nu am simțit să îl cer? Pentru că în toată medicalizarea nașterii hormonii își uită drumul bătătorit și nu mai merg pe unde au fost chemați să meargă. Mi-a fost furat startul în lunga cursă a maratonului Mama.
Mi-au trebuit ani… și alte nașteri ca să mă nasc eu ca mamă, să mă îndrăgostesc și să iubesc nemărginit copiii ce mi-au fost dați. Și am crezut la început că eu sunt defectă, că doar atâta pot și atât am de oferit. Mă bucur că mă înșelam și că aveam resurse nebănuite de oferit celor din jurul meu.
Șchiopătarea mea de la început a fost fiindcă îmi lipsea ceva: oxitocina. Acel hormon magic care e prezent în corpul nostru în perioada sarcinii și care se secretă în cantități mai mari în prima oră după naștere atunci când are loc contactul piele pe piele dintre mamă și bebeluș sau în timpul alăptării. Iar oxitocina maternă e direct corelată cu manifestări de dragoste și afecțiune ale mamei față de bebelușul ei.
Oxitocina, atât la părinți cât și la copil e direct implicată în procesul de atașament iar pentru ca un copil să se dezvolte armonios are nevoie de o relație sănătoasă de atașament cu părinții lui.
Mi-a plăcut mult ce scria David Brooks pentru New York Times în articolul său ”On Human Bonding”:

Dacă aș avea să donez 37 de milioane de dolari i-aș da unei fundații care poate inventa un instrument de măsurat oxitocina. (Oxitocina e un hormon care ajută mamiferele să creeze o legătura între ele.) Dacă aș avea 37 de milioane de dolari m-aș concentra pe o structură specială unde se formează abilități de atașare: relația parentală din primii ani de viață. Aș investi o mare parte din ei în organizații precum Cercul Siguranței, care ajută mame și tați în situații de risc să dezvolte legături de siguranță cu bebelușii lor, în loc să reproducă un comportament moștenit de la părinții lor. M-aș concentra pe adevărata criză de resurse care afectează țara. Și nu e criza petrolului. E criza de oxitocină.

Încă mai putem să ne luăm înapoi startul furat. Ne putem lua copiii de mână și să pornim din nou, împreună. Avem metode minunate care ne ajută să ne conectăm ca și părinți, să hrănim legătura de atașament dintre noi și copilul nostru. Uneori nu e ușor și poate că nu vine de la sine dar cu siguranță merită fiecare carte, fiecare curs de parenting, fiecare picătură de transpirație.
E timpul sa ne concentram mai putin pe capacitatile individului si mai mult pe a creste atasamentul.

 

autor: Miriam Neagoe, consilier în alăptare, mămică a trei copii

Bibliografie

1. Short-term effects of early suckling and touch of the nipple on maternal behaviour.
Widström AM1, Wahlberg V, Matthiesen AS, Eneroth P, Uvnäs-Moberg K, Werner S, Winberg J.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2311552/
2. 7 Huge Benefits of An Undisturbed First Hour After Birth
http://www.bellybelly.com.au/birth/7-benefits-undisturbed-first-hour-after-birth/
3. Long-term effect on mother-infant behaviour of extra contact during the first hour post partum. II. A follow-up at three months (Acta Pediatrica 66(2) )
https://www.researchgate.net/publication/227771236_Long-term_effect_on_mother-infant_behaviour_of_extra_contact_during_the_first_hour_post_partum_II_A_follow-up_at_three_months
4. Oxytocin and the development of parenting in humans.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20359699

5. On Human Bonding, New York Times
http://www.nytimes.com/2006/07/02/opinion/02brooks.html

Feedback

  Comments: 1

Your feedback