Motto Burtica Mea

Alăptarea e comunicare

Din clipa în care ai aflat de minunea ce prinde contur în interiorul tău lucrurile au început să se schimbe. Alegerile tale nu te mai includeau doar pe tine, erau acum făcute punând înaintea ta nevoile bebelușului tău. Fiecare zi din cele nouă luni era însă un preambul a ce urma după naștere. Emoțiile ce le simțeai când se mișca în burtică, oboseala sau grețurile – toate veneau la pachet.Viața de mamă e minunată – cu toate suișurile și urcușurile ei! Dar viața de mamă, mai ales de nou născut vine cu o schimbare de ritm și poate include alaptarea. Iar atunci când mergi în viteza a cincea e greu să te oprești.

Unul dintre primele lucruri care îți cere să stai într-un loc e alaptarea și e atât de greu să stai când până nu demult tu zburai de-a dreptul prin multitudinea de activități zilnice. Însă pentru un nou născut alaptarea poate însemna o bună parte din zi. Și e greu să te oprești când ai în minte atâtea lucruri de făcut, atâtea probleme care te așteaptă pe tine să le rezolvi. În generația noastră o bună parte din activități s-au mutat în mediul online și multe lucruri se petrec în fața unui ecran iar aceasta ne ușurează mult existența, dar ne și țin în același timp conectați și în permanență cu ochii pe smartphone, laptop, telefon…

articol2

Când copilul nostru vine în lume, el caută la noi hrană, dragoste, atenție … o bază sigură de atașament. Și mă bucur că ne-a fost dată alaptarea care e nu doar hrană, ci și comunicare, atenție, afecțiune și contribuie la realizarea atașamentului. Dar pe drumul alăptării te lovești și de obstacole, uneori chiar de la început. Atunci e atât de important să fii 100% prezentă acolo, cu bebelușul tău. Să te poți bucura de drăgălășenia lui, să îl vezi cum te soarbe cu privirea, acea privire a cărui univers întreg se întinde de la sânul tău până la fața ta. Detaliile acestea mici îți dau puterea să continui. Bebelușul comunică prin mimica și gesturile sale atunci când e la pieptul mamei. Și e atât de ușor să pierzi aceste mesaje atunci când ești întreruptă de sunetul unui mesaj nou.

Da, e greu să te deconectezi de tot ce e dincolo de ecran și să stai, să stai într-un ritm ce pare atât de încet. Dar e atât de necesar!
Iată cum descrie o mamă comunicarea cu bebelușul ei din timpul alăptării

“Dacă îi vine prea mult lapte în timp ce mănâncă, sprâncenele i se mișcă în sus, iar dacă eu nu îl privesc nu am cum să știu asta. Dacă îi e foarte foame atunci când se trezește își ține pumnii strânși, iar pe măsură ce mănâncă se relaxează, își deschide pumnii și brațele i se lasă în jos, într-o parte. Dacă sunt cu ochii în telefon nu am cum să observ asta.” (Rochelle Gonzalez)

articol3

Dar bebelușii nu comunică doar, ei așteaptă și răspunsul nostru pentru a dezvolta un atașament sănătos. Ei învață să zâmbească uitându-se la noi și au nevoie de noi să le oferim atenția noastră.

Uneori, nevoia lor de atenție poate fi o povară pentru noi. Maternitatea adeseori ne condamnă la izolare, deși tocmai în maternitate ai mai mare nevoie de comunitate, de prezența și ajutorul celor din jur. În încercarea noastră de a combate izolarea folosim comunitățile cele mai accesibile, grupurile pe internet care sunt doar la un click distanță. Și cu toate că aceste grupuri ne susțin și în sinea lor sunt bune, ceea ce ne ajută cel mai mult să trecem cu bine de încă o zi e de fapt conectarea la bebelușul nostru. Să stai doar și să te bucuri de el, de seninătatea și gingășia lui îți încarcă bateriile mai mult decât sfaturile și sprijinul oferit pe Facebook.

Și lunile trec, alaptarea e mult mai ușoară acum, te descurci atât de bine să înțelegi mesajele lui iar tu ca mamă ai atâta nevoie de relaxare! Ai atâta nevoie de sens și împlinire, de acțiune, de ritm alert. Ai nevoie de o evadare dar îți e atât de dragă mogâldeața de lângă tine încât nu vrei să te desparți de ea.

Așa că în timpul acela lung și obositor când el moțăie sau chiar doarme în timp ce îl alăptezi alegi să vizionezi un film, dacă se poate să fie bun, comic și să salveze pe cineva cu atât mai bine. Dar știai că bebelușul tău e atât de acordat la tine încât emoțiile și trăirile tale se răsfrâng asupra lui? Când adoarme el încearcă să își regleze ritmul după al tău. Am remarcat adeseori cum fetița mea era mai agitată și îi lua mai mult timp să ajungă într-un somn mai adânc atunci când ritmul meu creștea în timp ce o alăptam (de regulă se întâmpla acest lucru în timp ce mă uitam la un film de acțiune). Specialiștii atrag atenția asupra faptului că expunerea mamei la un conținut ce crează stres și anxietate afectează și alaptarea.

Să coborâm însă din nou în realitatea noastră…

Într-o lume în care totul se întâmplă într-un ritm foarte alert, iar noi avem nevoie să fim conectați la ceilalți și să fim informați, internetul e cea mai la îndemână soluție. Probabil citești aceste rânduri în timp ce bebelușul adoarme la sân, așa cum și eu am scris o parte din aceste rânduri cu minunea mea adormită în timp ce o alăptam. Multitasking și supraviețuire… cum reușim? Cum să răspundem nevoilor bebelușului și să împlinim și nevoile noastre? (O mamă fericită înseamnă un copil fericit)

Pentru mine soluția a fost să fiu conștientă. Să caut să mă conectez cu copilul meu, să am răbdare să adoarmă ca mai apoi să mă desprind de el și să trec în fața ecranului.

Smartphone-urile, laptopurile, tabletele ne sunt prieteni, trebuie doar să le folosim cu înțelepciune și să păstrăm echilibrul.

Miriam Neagoe, consilier în alăptare, mămică a trei copii

Be the first to write a comment.

Your feedback