Motto Burtica Mea

Stocarea laptelui matern

Stocarea laptelui matern exprimat a fost adeseori un subiect de discutie in grupurile de sprijin in alaptare iar informatia despre aceasta procedura e putina si greu de gasit. Tocmai de aceea ne-am decis sa pregatim un material scurt si concis pe care sa il aveti la indemana atunci cand aveti nevoie. Iar daca folositi des lapte exprimat va indemn sa pastrati acest material intr-un loc cat mai vizibil, usor de gasit atunci cand memoria supraincarcata da semne oboseala.

 

stocareaLaptelui

Traim intr-o lume in care stirile circula cu viteza luminii, informatia e peste tot si avem mare nevoie de discernant. Distantele par tot mai scurte iar mamele sunt si ele tot mai implicate in societate. Cu totii stim ca un nou nascut are nevoie de mama lui pentru a inflori in dezvoltarea sa.  Si cu toate incercam sa le oferim copiilor nostri prezenta noastra linistitoare. Insa uneori apar situatii neprevazute… De cele mai multe ori invatam sa ne adaptam si rezolvam situatiile impreuna, nedespartite de copil. Dar sunt si cazuri in care nu reusim acest lucru.  Atunci cand bebelusul e alaptat exclusiv prima optiune e sa i se ofere lapte matern exprimat. E important sa evitam tetinele si suplimentarea sa fie facuta folosind metode alternative (cana, siringa, lingurita etc).  Dar care sunt regulile pentru stocarea laptelui matern?

Academia Medicala pentru Alaptare (Academy of Breastfeeding Medicine) a emis un protocol care sa ajute parintii  sa cunoasca regulile cu privire la stocarea laptelui matern pentru bebelusul lor.

Exprimarea laptelui se poate face fie folosind pompe de san, fie manual. Sunt multe modele pentru pompele de san si veti primi multe recomandari. Nu va grabiti in achizitionarea uneia anume! Incercati mai intai metoda manuala, va fi o deprinde folositoare si daca e nevoie doar ocazional s-ar putea sa va fie mai usor asa decat cu o pompa de san.

 

Stocarea laptelui matern proaspat exprimat se poate face la temperatura camerei timp de 3-4 ore. Pentru un lapte matern exprimat in conditii de maxima igiena se poate considera stocarea laptelui matern si pentru o perioada de 6-8 ore

 

Un studiu recent realizat (4) sugereaza ca fiind sigura stocarea laptelui matern timp de 24h la temperatura de 15 grade Celsius, bazat pe o crestere minima a bacteriilor. Temperatura de 15 grade se poate sustine folosind o geanta termoizolanta si gheata.

In cazul folosirii frigiderului perioada optima de stocare a laptelui este de 72 de ore.

Daca insa e nevoie sa pregatiti stocarea laptelui matern pe o perioada mai lunga de timp, acesta poate fi pastrat in congelator timp de 6 luni. Prin congelare se pastreza nivelul de vitamine (A, B, si E), proteinele, grasimea, enzimele, lactoza, zincul, imunoglobulinele si lactoferina. Totusi, un studiu (1) arata ca dupa 3 luni nivelul de vitamina C incepe sa scada.

Laptele matern pentru care s-a folosit protocolul de stocare s-ar putea sa prezinte miros si gust schimbat datorita activitatii lipazei – o enzima ce descompune grasimea in acizi grasi. Aceasta descompunere ajuta bebelusul in digerarea laptelui matern si desi nu afecteaza calitatea laptelui unii bebelusi s-ar putea sa refuze sa il consume. Incalzirea laptelui matern la temperaturi de peste 40*C nu e recomandabila pentru ca se va ajunge la o pierdere a activitatii enzimelor.

 

Nu se recomanda recongelarea laptelui decongelat.

De indata ce bebelusul incepe sa consume laptele exprimat pentru masa respectiva, apare contaminarea bacteriana. Daca bebelusul nu consuma intreaga cantitate de lapte, este recomandabil ca restul cantitatii ramase sa se pastreze pentru maxim 1-2 ore.

Laptele matern necontaminat contine in mod natural bacterii nepatogenice. importante in stabilirea florei intenstinal in perioada neonatologica. Aceste bacterii sunt probiotice – creeaza in intestin conditii nefavorabile cresterii organismelor patogene. (2) Iata deci inca un motiv pentru a considera exprimarea laptelui matern atunci cand bebelusul nu poate fi hranit direct la san. Sticla se tine intr-o pozitie orizontala iar

De asemenea, daca ati hotarat sa folositi sticla cu tetina pentru a-i oferi micutului laptele matern exprimat, va recomandam sa folositi o tehnica mai apropiata de modul in care bebelusul se hraneste la san – paced bottle feeding“. Bebelusul se tine cat mai elevat, pentru a putea controla fluxul de lapte. Sticla se tine intr-o pozitie orizontala si se incurajeaza bebelusul sa ia el initiativa in a prinde tetina. Si foarte important, lasati bebelusul sa imprime el ritmul, oferiti-i pauze cat mai des si lasati-l sa stabileasca singur cat lapte are nevoie,

Laptele matern e aurul viu – un lichid extrem de bogat si atat de complex incat cercetatorii descopera mereu noi compusi si noi beneficii ale lui. Laptele matern exprimat poate fi donat, atat direct cat si prin intermediul bancilor de lapte matern! Deocamdata exista o singura banca de lapte matern, in Bucuresti, dar speram ca in viitor sa se infinteze nu doar in Cluj ci si in alte orase din tara.

Iar daca aveti intrebari legate de alaptare, nu ezitati sa apelati la un consultant acreditat!

 

Miriam Neagoe


Bibliografie:
1.Buss IH, McGill F, Barlow BA, et al. Vitamin C is reduced in human milk after storage. Acta Paediatric 2001;90:813–815.
2. Heikkila¨ MP, Saris PEJ. Inhibition of Staphylococcus aureus by the commensal bacteria of human milk. J Appl Microbiol 2003;95:471–478.

3. Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants (Original Protocol March 2004; Revision #1 March 2010) – Academy of Breastfeeding Medicine

4.Hamosh M, Ellis LA, Pollock DR, et al. Breastfeeding and the working mother: Effect of time and temperature of short term storage on proteolysis, lipolysis, and bacterial growth in milk. Pediatrics 1996;97:492–498.

Be the first to write a comment.

Your feedback