Motto Burtica Mea

Papusa alaptata

alaptare cluj

In 2011 o companie spaniola producatoare de jucarii a scos pe piata o papusa inedita. Prima papusa care e alaptata.  In cutia papusii se gaseste o bustiera care are doua floricele in locul sanilor. Cand papusa e aflata in proximitatea floricelelor incepe sa isi miste buzele si face zgomote ca si cand ar suge. Dupa ce mananca, micuta papusa treuie sa fie tinuta sa ragaie, desigur!

Compania producatoare sugereaza ca jucandu-se cu papusa, fetitele pot sa isi exprime afectiunea in cel mai natural mod, asa cum mamele fac cu copiii lor. Producatorii spun ca jocul cu aceasta papusa ii invata pe prichindei ca alaptarea e modalitatea fireasca de a hrani copiii mici.

Desigur, nu toata lumea este de acord cu papusa alaptata. In fapt au aparut chiar controverse in ceea ce priveste jucaria buclucasa. Unii critici spun ca aceasta papusa starneste instincte sexuale prea devreme, sau forteaza fetitele sa se maturizeze inainte de vreme. Cei mai pragmatici si-au pus intrebarea: de ce sa dai bani pe o papusa alaptata cand poti sa te joci cu ursuletul pe care deja il ai. Cati copii (baietei si fetite deoportiva) nu si-au rdicat bluzitele cand au vazut ca mama lor ii alapteaza pe fratiori, pretinzand ca si ei isi hranesc ursuletul? In fond e chiar normal ca micutii sa imite ceea ce vad in jur.

Altii nu inteleg de ce atatea controverse pornind de la o papusa inofensiva. Nu in ultimul rand exista si categoria celor care gasesc aceasta jucarie dezgustatoare, gortesca.  Unele voci sustin ca este mai usor sa promovezi atitudini pozitive in ceea ce priveste alaptarea incercand sa indepartezi barierele care se interpun in fata alaptarii in public.

Sigur, fiecare dintre cei care s-au exprimat in ceea ce priveste papusa inovatoare  si-a exprimat practic sentimentele si credintele in ceea ce priveste alaptarea, ca act facut in afara intmitatii camerei copilului. Cred ca noi adultii suntem modificati profund de normele sociale induse ca fiind regula. Ori, e cu siguranta mai comun sa vezi in mall-uri, parcuri si alte spatii publice copii hraniti cu biberonul, decat sa vezi mame stand si alaptand. Copiii s-ar putea sa vada lucrurile altfel, de la nivelul lor de constiinta nepervertita de normalul social. Asadar, nu e exclus ca schimbarea atitudinii copiilor in ceea ce priveste alaptarea, sa fie un punct de start inspre schimbarea mentalitatii colective.

In prezent exista diferite initiative de promovare a alaptarii in public, nu pentru a stimula exhibitionismul, cum ar crede unii, ci pentru a arata ca acest act este o nevoie cat se poate de fireasca a copilului si a mamei deopotriva, care nu are nici o conotatie sexuala si nu trebuie privita cu reticenta. Daca asisti la asa ceva, poti cel mult sa iti indrepti privirea in alta parte, ca sa nu perturbi sublimul act.

Pentru prima oara la Cluj va exista o sesiune de alaptare in public, in Piata Unirii, sambata 1 octombrie, la ora 11:00. In aceeasi zi si la aceeasi ora, in mai multe locatii de pe glob vor exista astfel de sesiuni de alaptare. O zi in care intreaga planeta promoveaza alaptarea.  Asadar, mamici cu pitici alaptati si nu numai, sunt asteptati sambata in Piata Unirii.

In incheiere, sper ca pe viitor alaptarea sa redevina norma si sa nu mai fie nevoie de efort in a schimba mentalitatea in aceasta directie.

Un articol de:

teodora catinas
Dr. Teodora Catinaș
  • medic specialist pediatrie
  • educator prenatal certificat Lamaze
  • consultant în alăptare IBCLC
  • trainer autorizat CNFPA

 

Feedback

  Comments: 1

Your feedback