Motto Burtica Mea

Prevenirea și tratarea canalelor galactofore blocate

Adeseori apar în alăptare canale galactofore blocate și eu însămi am avut mari greutăți cauzate de recurența lor după nașterea fiului meu. Datorită pregătiri mele profesionale (Educator în lactație și Consilier în lactație) și prin experimentarea diferitelor abordări am reușit să elaborez un plan de atac elaborat care să prevină și să trateze aceste mici (uneori nu chiar așa mici) necazuri.

 • Atașare corectă. O atașare defectuoasă e adeseori sursa celor mai mult probleme de alăptare. Poate duce la o insuficientă golire a sânului, care la rândul ei poate contribui la canale galactofore blocate. Iată un video care arată cum să reușiți o atașare corectă. Uneori o atașare defectuoasă e datorată unui fren restrictiv care poate fi diagnosticat de un consultant în alăptare.
 • Golirea frecventă și eficientă a sânilor. Cu cât laptele stă mai mult timp în sâni, cu atât el devine mai gros crescând șansa apariției unui canal blocat. Nu lăsați un timp prea lung între mese/exprimarea laptelui (la fiecare 1-2 ore atunci când aveți un canal galactofor blocat) și asigurați-vă că sânul e golit eficient. Aveți grijă să nu neglijați sânul care nu e afectat – vreți să fiți sigure că și acesta e golit eficient pentru a evita o altă posibilă problemă.
 • Poziții de alăptare. Începeți fiecare masă la sânul afectat (atunci suptul bebelușului e mai puternic) și încercați să îndreptați bărbia bebelușului în direcția canalului galactofor blocat. Spre exemplu, dacă aveți un canal blocat în partea de jos, spre exteriorul sânului atunci cel mai eficient va fi să așezați bebelușul în poziția ”minge de fotbal”. De asemenea o idee foarte bună e să alternați pozițiile de alăptare de fiecare dată când hrăniți bebelușul ca prin fiecare canal să curgă laptele. Poate sună ciudat dar multe femei au reușit să rezolve un canal blocat folosind gravitația. Așezați bebelușul culcat pe pat și aplecați-vă asupra lui în patru labe și oferiți-i sânul afectat.
 • Aplicați căldură locală. Puteți face acest lucru punând un prosop încălzit, o sticlă cu apă fierbinte, o șosetă cu orez sau un lighean cu apă caldă (imersiune). Aveți grijă să nu ardeți pielea aplicând prea multă căldură pe o perioadă prea îndelungată. Cel mai eficient pentru mine a fost să aplic o compresă fierbinte și umedă chiar înainte de alăptare sau de exprimarea laptelui. Faceți dușuri fierbinți dese (cât de fierbinte puteți tolera) sau faceți o baie fierbinte în timp ce masați ferm zona afectată (în direcția mamelonului) și exprimați manual laptele.
 • Perla de lapte. Uneori, dar nu întotdeauna, un canal galactofor blocat e asociat cu o perlă de lapte ce apare pe mamelon în zona porilor. De obicei sunt dureroase și apar cel mai ades datorită atașării incorecte. Un specialist în alăptare vă poate ajuta să spargeți perla cu un ac steril. Consultantul va împunge cu grijă vârful sau partea laterală a perlei de lapte și va strânge în spatele perlei să vadă dacă laptele blocat iese afară. Acest procedeu poate duce la deblocarea canalului galactofor blocat. Atașarea copilului la sân imediat după puncția perlei poate duce de asemenea la eliminarea blocajului.
 • Masaj cu presiune. Această modalitate de masaj descrisă de Dr. Sears funcționează prin aplicarea presiunii la marginea nodulului dinspre peretele toracic folosind podul palmei până aproape de punctul în care durerea nu mai poate fi suportată. Mențineți presiunea la acest nivel până când durerea devine mai suportabilă. Creșteți presiunea din nou (fără a mișca palma) și mențineți până când durerea scade. Continuați să creșteți gradual durerea în exact același loc până când ajungeți să apăsați cu toată puterea dvs. Apucați-vă mâna și mutați-o cu 1 cm înspre mamelon și repetați masajul de presiune în acea zonă. Continuați să vă mutați mâna cu câte 1 cm și repetați masajul până ajungeți la mamelon. S-ar putea să vedeți cum se elimină laptele. Și chiar dacă dopul nu iese efectiv afară cel puțin l-ați mișcat și l-ați mutat înspre mamelon astfel încât atunci când bebelușul va fi atașat la sân și va suge va fi rezolvat mult mai ușor.
 • Odihnă, relaxare și ”lună de miere”. Nu e tocmai ușor să te odihnești când ai un bebeluș. Cere ajutor cu responsabilitățile din casă și cumpărăturile sau doar lasă-le deoparte – nu e timpul să îți faci griji pentru vase. Dacă trebuie să mergi la serviciu încearcă să îți iei o zi liberă. Ia copilul cu tine în pat (”lună de miere”) și alăptează acolo. Stresul poate duce la canale galactofore blocate așa că oricât de greu ar suna relaxează-te și mergi mai departe.
 • Abordări naturiste și holistice. Complexul de vitamine B, vitamina C, ulei de luminița nopții, cimbru, probiotice și consumul a 3-4 căței de usturoi (încercați să îi luați cu suc de portocale) sunt cunoscute ca benefice în tratamentul pentru canale galactofore blocate. De asemenea încercați să aveți o dietă sănătoasă, cu alimente nutritive, cu un aport redus de grăsimi saturate și cu multă apă (aprox. 2l). Pentru canale galactofore blocate lecitina din soia a fost de mare ajutor în prevenția lor. Se sugerează că administrarea acesteia scade vâscozitatea laptelui prin creșterea acizilor grași polinesaturați din lapte. Eu am administrat o doză de 1200 mg, de 3-4 ori pe zi. Medicina tradițională chineză vede aceste canale galactofore blocate ca o acumulare de căldură toxică. Acupunctura poate ajuta la eliminarea căldurii și toxicității în timp ce tratează orice dezechilibru care ar fi putut cauza sau contribui la această stare. Compresele cu ulei de ricin sunt și ele eficiente.
 • Tratamentul durerii. Ibuprofenul este anti inflamatorul și analgezicul preferat de către consultanții în alăptare și va contribui și la reducerea inflamației. La început am fost încăpățânată în privința lui dar am învâțat repede că ajută cu adevărat și îți ia durerea pentru a avea o bună ejecție a laptelui care e esențială pentru un bun transfer al laptelui și o golire eficientă a sânului.
 • Terapie cu ultrasunete. Majoritatea acestor canale galactofore blocate vor dispărea aplicând aceste măsuri în decursul a 48 de ore. Pentru situațiile încăpățânate tratamentele terapeutice cu ultrasunete nu sunt dureroase și s-a demonstrat că sunt eficiente (link) . Sunt în speciale eficiente atunci când sunt combinate cu masaj pentru drenaj limfatic. Sunt puțini cei care știu cum să folosească terapia cu ultrasunete în tratamentul pentru canale galactofore blocate așa că vă recomand să găsiți pe cineva cu experiență. Fiecare tratament ar trebui să fie aplicat în zona afectată și să dureze 5 minute continue. Dacă două tratamente consecutive (timp de două zile) nu funcționează atunci e indicat să consultați un specialist. Unul dintre canalele mele blocate s-a dovedit a fi un adenom de lactație. Acasă puteți încerca să folosiți capătul plat al unei periuțe electrice ca să faceți un mini tratament ultrasonic pentru situațiile care nu sunt atât de dificile.
 • Vinovați mascați. Fiți cu luare aminte la lucrurile de mai jos care pot obstrucționa curgerea laptelului prin canale, cauzând astfel un blocaj.

1. Centurile din mașină. Aveți grijă cum se așează centura peste piept și ajustați poziția ei atunci când e cazul pentru a elimina presiunea asupra sânului. Multe mașini au înălțimi ajustabile, dar dacă nu se aplică în cazul dvs puteți folosi un prosop mic sau un scutec de finet pe care să îl așezați în locul în care centura apasă pe sân pentru a redistribui presiunea.

2. Poșete. La fel ca și în cazul centurilor.

3. Sutien. Purtați un sutien confortabil, lejer, fără sârma de dedesupt. Acasă luați în considerare opțiunea de a nu purta deloc.

4. Poziții de somn. O poziție care pune presiune pe sâni va contribui cel mai probabil la un canal galactofor blocat. Dacă vă place să dormiți pe burtă încercați să dormiți pe o parte și să așezați o pernă între genunchi. Primul dintr-o lungă serie de canale galactofore blocate a apărut după o sesiune de masaj iar de atunci am cerut întotdeauna masaj prenatal în poziția laterală.

 • Suport. Zilele în care am avut canale galactofore blocate nu au fost floare la ureche. Aș minți dacă aș spune că nu am vrut să renunț în timpul asediului canalelor blocate. Rugați-vă familia și prietenii să vă ajute cu sarcinile de prin casă, plângeți o tură bună dacă e cazul, convingeți-vă partenerul să va facă un masaj relaxant la picioare și găsiți un grup local de suport cum sunt cele de la La Leche League. Și noi suntem aici pentru a vă ajuta.

Notă: Când în sfârșit reușiți să deblocați canalul, va dura aproximativ o zi până să vă dați seama fiindcă zona va rămâne sensibilă. Canalele galactofore blocate pot degenera în mastită. Dacă nu e tratată mastita poate duce la abces mamar. Dacă credeți că e vorba de o infecție sau aveți simptome asemănătoare cu cele de gripă adresați-vă unui consultant acreditat IBCLC.

 

Tradus cu permisiunea autorului. Preluat de pe http://naturealmom.com/preventing-treating-recurrent-plugged-ducts

 

Feedback

  Comments: 1

Your feedback