Motto Burtica Mea

Alaptarea si mama bolnava

”Au trecut câțiva ani de atunci dar scurgerea timpului nu a șters amintirea celor 12 ore de mama bolnava. Ore de chin, ore de neliniște și de mii de întrebări:

-Ce se va întâmpla cu mine?
-Cine va avea grijă de bebelușul meu?
-Oare îl voi mai putea alăpta?
și o sumedenie altele care făceau rotocoale în jurul meu…

Alăptarea s-a dovedit a fi și atunci arma mea secretă, cea care ne-a ținut pe linia de plutire atât pe mine – mama bolnava, cât și pe băiețelul meu. Am avut șansa să întâlnesc în cadrul serviciul de urgențe cadre medicale care mi-au oferit tot sprijinul în a-l alăpta pe băiețelul meu, făcând astfel vizita mea intempestivă mult mai suportabilă.”

 

Iată o frântură din povestea de mama bolnava, care, ca multe alte mame, ajunge la medic. Din păcate, din lipsă de informații corecte, acest grup de mama bolnava, atunci când au probleme medicale, sunt îndemnate să renunțe la alăptare, argumentând că nu există tratament compatibil cu alăptarea sau că din cauza alăptării organismul nu poate să se lupte cu boala. Dar oare la drepturile și nevoile copilului cine se gândește? La cât de mult faciliteaza alăptarea relaționarea mamei cu bebelușul și ce ar însemna pentru mama bolnava încetarea alăptării. E atât de important în astfel de situații să se studieze în profunzime variantele de tratament medicamentos existente și să se pună în balanță toți factorii.

Dar haideți să vedem ce scrie Dr. Thomas W. Hale (profesor de pediatrie în cadrul Texas Tech University School of Medicine și director al Centrului InfantRisk) în cartea sa intitulată ” Medicamentele și alăptarea”. [1]

Este indubitabil că laptele oferit de mamă este cea mai bună hrană pentru copilul ei. Sunt multe studii riguroase care arată beneficiile laptelui matern asupra creșterii și dezvoltării copilului.
Multor mame le sunt prescrise tratamente medicamentoase în timpul alăptării și una dintre primele întrebări ce le apare e :

Sunt acestea compatibile cu alăptarea?

Și acest lucru se întâmplă pentru că folosirea medicamentelor în timpul alăptării e controversată ca practică. Dar adevărul este că majoritatea medicamentelor ajung într-o cantitate extreme de mică în laptele matern, o cantitate ce nu pune în pericolul copilul alăptat.

Dar ce se întâmplă când mama bolnava ajunge la medic? Medicul privește doar pacientul din fața lui fără a lua în calcul și bebelușul alăptat și prescrie tratamentul. Iar din nefericire cei mai multi medici doar citesc prospectul medicamentelor sau pur si simplu va prescrie pentru mama bolnavă sa nu alapteze, fara sa faca o cercerate riguroasa a literaturii de specialitate, fara a consulta ultimele dovezi despre compatibilitatea unor medicamente cu alaptarea, ba mai grav le va spune direct mamelor sa intarce.

Intreruperea alaptarii este de cele mai multe ori o decizie/recomandare eronata si majoritatea ( mama bolnava ) pot urma un tratament medicamentos fara a intrerupe alaptarea. Este responsabilitatea clinicianului să se informeze și să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea mamei și a copilului.

UNICEF – despre medicație în timpul alăptării [2]

Autorii cursului care se adresează cadrelor medicale încep prin a recunoaște influența covârșitoare pe care o are medicul asupra alăptării și felul în care o prestație ce nu încurajează alăptarea va contribui la răspândirea alimentației artificiale.

Dar haideți să ne îndreptăm puțin privirea spre mama bolnava și să vedem mai întâi care sunt frământările sale. Cele mai dese motive care o pot face pe mama bolnava să considere întreruperea alăptării sunt:

  • Teama că boala se va transmite la copil
  • Sfatul medicului de a nu alăpta
  • Separarea de copil adusă de internarea în spital

În realitate însă, rareori există un motiv întemeiat ca mama bolnava să oprească alăptarea. Dacă ne referim la infecțiile obișnuite, alăptarea nu crește riscul copilului de a se infecta, anticorpii pe care mama îi produce pot constitui o bună protecție pentru copil. Principala problemă care poate apărea însă în cazul îmbolnăvirii mamei este capacitatea ei de a îngriji copilul, dar și aici posibilitatea de a alăpta rămâne, fiindcă așa cum știe fiecare mamă ce a alăptat, alăptarea în sine nu presupune efort, mama bolnava putând face acest lucru în timp ce stă întinsă în pat lângă copilul ei.

 

Ce soluții are atunci la îndemână o mamă care se îmbolnăvește?

  • Dacă mama bolnava trebuie să urmeze un tratament medicamentos, trebuie să aleagă unul care să fie compatibil cu alăptarea.
  • Dacă mama bolnava trebuie să se interneze in spital, și starea ei permite, ea nu trebuie separată de copil astfel încât să poată continua alăptarea
  • Dacă are febră, poate continua alăptarea și trebuie încurajată să consume mai multe lichide.

 

Dacă mama bolnava nu dorește să alăpteze sau se simte rău, trebuie sfătuită să colecteze laptele pentru a-și menține secreția de lapte. Exprimarea laptelui ar trebui să aibă loc după același program de masă pe care îl avea copilul (sau la interval de 3 ore), iar copilul poate fi hrănit cu lapte muls sau lapte artificial atunci când e necesar. E important ca laptele să fie oferit cu cănița sau folosind alte metode alternative, astfel încât bebelușul să nu refuze sânul atunci când alăptarea va putea fi reluată. Când e cazul, mama bolnava va fi ajutată de o altă persoană să exprime laptele iar atunci când starea ei de sănătate se îmbunătățește, dacă se dorește și dacă e nevoie, ea va fi ajutată să își crească secreția de lapte.

Alăptarea și medicația maternă

Oricât de mult ne-am dori să tratăm naturist anumite afecțiuni, există anumite situații în viața mamei care alăptează, în care va fi nevoie să urmeze un tratament medicamentos. Iată câteva recomandări generale emise de UNICEF pentru personalul medical care se confruntă cu astfel de situații:

  • Să se prescrie acele medicamente cunoscute ca având cele mai mici efecte negative asupra copilului
  • Mama bolnava să ia medicamentul în timpul sau imediat după alăptare, pentru a se evita perioada de concentrație maximă în sânge și deci și în lapte
  • Să fie atent supravegheat copilul alăptat pentru a identifica posibilele reacții, mai ales în cazul acelor medicamente ce nu au fost studiate sau există puține date despre folosirea lor în timpul alăptării
  • Decizia de a continua sau de a întrerupe alăptarea în cazul mamei care primește medicație trebuie atent cântărită în raport cu riscurile alimentației artificiale oferite sugarului.

 

Evaluarea medicației în cazul mamei care alăptează

Munca fiecărui medic și farmacist nu ar fi completă și posibilă fără ajutorul cărților de specialitate, iar în acest caz, cartea de referință este Medicamentele și alăptarea scrisă de Thomas Hale (Medications and Mother’s Milk). Ar fi de dorit ca această carte să facă parte din biblioteca fiecărui cadru medical ce consultă mama bolnava ce alăptează, fiind o carte de referință mereu revizuită și actualizată (o dată la 2 ani).
Medicamentele incluse în acest volum sunt împărțite în categorii, începând cu nivelul care indică compatibilitatea cea mai ridicată în alăptare (L1 – sigur în alăptare), continuând cu grade diferite de compatibilitate (L2 – mai sigur, L3- recomandare moderat) și până la cele care nu sunt recomandate (L4 – posibil periculos, L5 – contraindicat). [1]

Descrierea fiecărui medicament conține informația necesară în contextul alăptării. În cazul în care se cunoaște, este inclusă și cantitatea transmisa prin lapte la copil. Adeseori, acolo unde e posibil, descrierea va conține și alternative preferabile în alăptare, din aceeași clasă de medicamente.

 

 De exemplu, dacă unui pacient i se prescrie atenolol (care trebuie folosit cu atenție de mamele care alăptează) atunci la descrierea lui autorul recomandă înlocuirea lui cu propranolol sau metoprolol (alternative mai sigure în alăptare)

 

Adeseori, astfel de informații și recomandări pot fi găsite și online, pe diverse site-uri de specialitate (E-lactancia, LactMed) sau cu ajutorul unor aplicații mobile (LactMed, MommyMeds).
În mod suprinzător veți descopări că nu întotdeauna recomandările coincid. De aceea vă sfătuim să consultați mai multe surse atunci când evaluați compatibilitatea unui medicament cu alăptarea. Rolul medicului și al farmacistului în acest caz e să recomande tratamentul potrivit bazat pe cele mai bune informații științifice existente.

 

Iată câțiva factori ce trebuiesc considerați în procesul de evaluare a compatibilității medicamentului:

1.Vârsta copilului

Așa cum bine știți, comportamentul la sân al unui copil de 1 an e foarte diferit de cel al unui nou născut. Dacă cel din urmă poate cere să fie alăptat la un interval redus (1-3 ore), pentru copilul ce se aproie de 1 an acest interval poate ajunge și la 6 -8 ore. Astfel se poate analiza situația în care mama ia o singură doză zilnică, în cel mai oportun moment al zilei, pentru a minimize expunerea (aici va intra în ecuație și viteza cu care substanța se elimină din corp).

2.Caracteristicile medicamentului

Considerați, din cât mai multe surse posibil, toate caracteristicile medicamentului, inclusiv biodisponibilitatea lui

3.Lactația

Evaluați lactația mamei și modul în care acest medicament îi va afecta cantitatea de lapte. Dacă există un risc semnificativ de diminuare a ei și nu se găsește o opțiune mai bună, atunci consultați-vă cu un specialist.

 

După o atentă examinare a situației și a opțiunilor de tratament, recomandarea de a exprima și arunca laptele ar trebui să fie făcută într-un număr foarte mic de cazuri.

 

Între toate aceste situații care cer intervenția medical una dintre cele mai des întâlnite este intervenția stomatologică. Indiferent că mama alăptează sau nu, este de dorit să meargă la medical stomatolog la primele simptome. Anestezia locală, efectuată în cazul intervențiilor stomatologice, nu este incompatibilă cu alăptarea. Mai multe informații despre acest aspect puteți citi în articolul scris de colega noastră – Andreea Ola, consultant IBCLC : Alăptarea și anestezia dentară.

 

Pentru specialiștii care doresc să aprofundeze subiectul alăptării când mama este bolnavă recomandăm următoarele resurse:

Toxnet – Drugs and lactation database

Medicamentele și alăptarea scrisă de Thomas Hale (Medications and Mother’s Milk)  sau varianta ei online

 Autori:
dr Ioana Alina Maguran – medic neonatolog, consultant in alaptare acreditat IBCLC
Miriam Neagoe – consilier in alaptare

 

Bibliografie

[1] Medicamentele si alaptarea (Medications and Mother’s Milk) – Thomas W Hale PhD, RPh

[2] Unicef – The Baby Friendly Initiative – materiale informative site

 

 

 

 

 

Be the first to write a comment.

Your feedback