Motto Burtica Mea

Alaptarea in sisteme de purtare ergonomice

alaptarea in sistem

V-ati întrebat vreodată cum poți supraviețui ca mamă de doi copii mici, sau chiar de trei? Și v-au trecut prin minte probabil primele săptămâni, când o bună parte din timp o petreceați alăptând. Și vă vedeați deja arestată pe canapea, cu un bebe mic și dulce la sân, în timp ce minunea mare face toate nazbâtiile posibile prin casă. Un moment de panică, respirați adânc și vă amintiți că deocamdată aveți doar un copil. Poate însă v-a răsărt un gând: purtarea bebelușului și de ce nu, alaptarea in sisteme ergonomice!

Și iată, cu ajutorul sistemelor ergonomice și învățând alaptarea in sisteme ergonomice, poți face față unui copil mic, care nu ar sta într-un loc, în timp ce îi oferi toată grija și atenția mogâldeței din brațele tale și asta fără să îți pierzi mințile. Iar orice mamă găsește la momentul oportun soluția potrivită pentru familia ei. Pentru mine sistemele de purtare ergonomice și alaptarea in sistem, acea prelungire a brațelor mele care îl înfășurau cu multă dragoste și îl ajutau să se liniștească în ritmul atât de familiar al bătăii inimii mele a fost soluția perfectă!

Dacă la primul copil foloseam sistemul din când în când, ei bine al doilea copil s-a cuibărit acolo și am plecat împreună, toți 3, să cucerim lumea!

Și cum un bebe doarme mult și mănâncă des, prima mea provocare a fost să învăț alăptarea în sisteme ergonomice. Poate părea dificil la început, dar cu fiecare încercare am reușit să mă descurc tot mai bine.

 

Iată și câteva moduri prin care purtarea bebelușilor sprijină alăptarea:

 • mult contact direct care eliberează prolactina și crește nivelul oxitocinei ducând astfel la creșterea lactației
 • bebe e foarte aproape de sursa de hrană și va ajunge astfel să se hrănească mai des, la primele semne de foame
 • mama are libertate de mișcare și două mâini libere
 • crește încrederea mamei în capacitatea ei de a-și îngriji copilașul
 • bebelușul se simte în siguranță și va plânge mai puțin
 • mama va putea să îl ajute și pe copilul mai mare în timp ce are grijă și de cel mic.

 

Dar cum se desfășoară efectiv alaptarea in sisteme de purtare ergonomice?
Iată câteva sfaturi specifice pentru câteva din cele mai folosite sisteme!

Wrap elastic

Sunt mai multe variante astfel încât mama să aleagă ce e mai potrivit și mai confortabil pentru ea și copilul ei. Iată cum se întâmplă alăptarea în Boba Wrap (la fel se poate proceda cu orice wrap elastic):

[sursă video Boba youtube channel]

 

Fiind vorba de un bebe mic e important să îi sprijinim capul de-a lungul întregului proces!

 • se dau bretelele usor la o parte si panoul in jos
 • se misca usor bebe ca sa coboare putin in wrap, pe diagonala
 • se scoate sanul si se pozitioneaza bebe (ajuta ca bluza să fie decoltata dar se poate alăpta și ridicând bluza mai sus)
 • se aranjeaza din nou materialul astfel incat sa ofere sustinere
 • bebe rămâne in pozitia burtică pe burtică
 • atunci când sesiunea de alăptat s-a încheiat se ajustează din nou wrapul pentru a obține o poziție corectă.

Iată și o altă exemplificare, de data aceasta prezentând alaptarea in Moby wrap:

[sursă video Moby wrap youtube channel]

 

Sling cu inele

Un alt sistem de purtare foarte versatil, care poate fi folosit de la naștere și mult după aceea este slingul cu inele. E important să fie capul poziționat pe umărul opus celui cu inele!
Pentru alaptarea în sisteme sling (denumit de unii și sling reglabil) trebuie să parcurgeți următorii pași:

 • dați puțin drumul la material astfel încât să puteți schimba poziția bebelușului
 • ajustați pozitia astfel incat capul sa fie in dreptul sanului și ghidați atașarea lui, dacă e nevoie
 • capul si fundul sa fie bine sustinut de material in timpul poziționării
 • In timpul alaptarii sustineti capul cu mana pentru a va asigura ca poate resipra și înghiți usor
 • când termină ajustati din nou materialul pentru a oferi susținerea necesară.

 

Iată un scurt video ce exemplifică acești pași:

[sursă video Sakura Bloom youtube channel]

Marsupi Plus

Marsupi Plus a fost prima mea experiență cu alăptarea în sisteme ergonomice. Și mi se pare atât de simplu încât mă tot întreb de ce nu am descoperit mai repede!
Tot ce trebuie să faceți e să desprindeți velcro și să lăsați panoul să coboare ușor până când gura copilului ajunge în dreptul sânului. Dacă vorbim de un copil mai măricel va fi poate necesar să coborâți puțin centura pe șold.
Nu uitați să ajustați poziția bretelelor atunci când bebelușul va termina de supt! În această poziție greutatea nu mai e la fel de uniform distribuită și riscați să aveți dureri de spate dacă rămâne mult timp în acest fel.

Soft Stuctered Carrier (SSC)

Sistemele cu cataramă (SSC) sunt cele mai populare printre părinți și la fel ca în cazul Marsupi Plus, e nevoie de doar câteva mișcări pentru a alăpta în ele. Pentru a realiza alaptarea în sisteme ergonomice SSC trebuie să urmați pașii de mai jos:

 • Se ajustează poziția centurii. Recomandarea e ca aceasta să fie poziționată pe talie, dar unele mame, pentru o bună poziționare a bebelușului la sân coboară centura mai spre șold.
 • Se dă drumul ușor la bretele până bebelușul ajunge în dreptul sânului sau la o înalțime la care mama îi poate oferi sânul.
 • La fel ca și mai sus, e indicat ca la final să se reașeze bretelele astfel încât ele să ofere o susținere și o distribuție a greutății optimă.

 

Iată o exemplificare a modului în care trebuie să ajustați centurile pentru un SSC Boba 4G:

[sursă video Boba youtube channel]

 

Pentru mine alaptarea în sisteme ergonomice a fost cel mai mare ajutor în depășirea grevei suptului. Mă ajuta să aduc copilul într-o stare de semiadormire, stare în care accepta să sugă. În plus era aproape de sursa hranei și se putea ”servi” oridecâte ori avea nevoie.

O altă situație în care sistemele de purtare ergonomice pot ajuta mult e refuxul, situație în care se recomandă ca bebelușul să fie cât mai mult într-o pozițe verticală. Și în cazul unui reflex de ejecție puternic al laptelui e indicat ca alăptarea să se facă într-o poziție verticală, așa cum se întamplă în cazul alăptării în sistem.

 

Ca orice lucru pe care îl faci pentru prima oară, alăptarea în sisteme ergonomice poate fi mai dificilă la început, dar pe parcurs se va dovedi a fi un ajutor neprețuit.

 

Și fiindcă săptămâna aceasta participăm împreună la evenimentele din cadrul Săptămânii Internaționale a purtării bebelușilor vă invităm să luați parte la atelierul
” Alaptarea in sisteme de purtare ergonomice”

 

Miriam Neagoe

Be the first to write a comment.

Your feedback